Για πετρέλαια δεν ξέρουμε, αντίσταση όμως θα βρούνε σίγουρα!

Το φθινόπωρο του 2019 και μετά από σειρά συναντήσεων στις οποίες συμμετείχαν άτομα από όλη την Κρήτη, δημιουργήθηκε η Πρωτοβουλία Κρήτης Ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων, η οποία ήρθε να προστεθεί στον πανελλαδικό χάρτη της αντίστασης που είχε ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται στην υπόλοιπη χώρα ενάντια στα σχέδια για έρευνα και εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Αφορμή για τη δημιουργία της παγκρήτιας πρωτοβουλίας, αλλά και των αντίστοιχων πρωτοβουλιών σε όλη την Ελλάδα (Ιόνιο, Ήπειρο, Πελοπόννησο κλπ), ήταν οι συμβάσεις που υπέγραψε πρόσφατα το ελληνικό κράτος με πετρελαϊκές πολυεθνικές εταιρείες, καθώς και οι συμφωνίες που στοχεύει να κλείσει στο άμεσο μέλλον. Στην περιοχή μας συγκεκριμένα, οι θάλασσες της δυτικής και νοτιοδυτικής Κρήτης παραχωρήθηκαν στην κοινοπραξία των EXXON MOBIL, TOTAL και ΕΛ.ΠΕ. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων και σε άλλες θαλάσσιες εκτάσεις.

Οι λόγοι της αντίθεσής μας στα σχέδια των κυβερνήσεων και πετρελαϊκών εταιρειών είναι πολλοί και προκύπτουν από τη διεθνή εμπειρία και την πολυετή βρώμικη ιστορία των εξορύξεων, η οποία ήταν και είναι η αιτία  τεράστιων περιβαλλοντικών καταστροφών, πολέμων και κοινωνικής εξαθλίωσης... Παρακάτω αναφέρουμε τις βασικές μας ανησυχίες για το πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης που έχει σχεδιαστεί για την Κρήτη και προβλέπεται να ξεκινήσει το 2022.

1. Οι πρώτες επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα της νότιας Κρήτης θα καταγραφούν πριν καν έρθουν τα γεωτρύπανα: οι έρευνες εντοπισμού κοιτασμάτων συνεπάγονται μεγάλης έντασης ηχοβολισμό από σκάφη που θα σαρώνουν αδιάκοπα τις περιοχές ενδιαφέροντος για βδομάδες ή μήνες. Συνεχείς δηλαδή υποθαλάσσιοι κρότοι που μπορούν να τραυματίσουν ψάρια και θηλαστικά, ή και να προκαλέσουν τον άμεσο τους θάνατο. Σε κάθε περίπτωση, ολόκληροι πληθυσμοί διαφόρων θαλάσσιων ειδών θα εγκαταλείψουν τις περιοχές όπου ζούσαν και αναπαραγόντουσαν για αιώνες ή χιλιετηρίδες, διαταράσσοντας περαιτέρω τη βιολογική ισορροπία ενός ήδη πιεσμένου οικοσυστήματος, μόνο και μόνο για να πληροφορηθεί η πετρελαϊκή βιομηχανία από που θα βγάλει περισσότερο κέρδος.

2. Μετά τον εντοπισμό των κοιτασμάτων και τον εκτοπισμό της θαλάσσιας πανίδας που αυτός συνεπάγεται, σειρά θα έχουν οι δοκιμαστικές γεωτρήσεις και η πιθανή αύξηση της σεισμικότητας μιας πολύπαθης σεισμογενούς περιοχής της ανατολικής μεσογείου όπως η δικιά μας.

3. Για να ολοκληρωθεί η παγκόσμια επενδυτική πρωτοτυπία που σχεδιάζουν για το νησί μας, στα σημεία όπου θα έχουν πλέον εντοπιστεί και επιβεβαιωθεί τα μεγαλύτερα κοιτάσματα, θα γίνουν γεωτρήσεις σε βάθη μεγαλύτερα από αυτά που έχουν καταγραφεί σε όλο τον πλανήτη. Η ύπαρξη κοιτασμάτων νότια της Κρήτης είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες. Το γεγονός ότι δεν έχουν εκμεταλλευτεί ακόμα, οφείλεται στο ότι ακόμα και τα άρρωστα μυαλά των τεχνοκρατών που έχουν προτείνει τις εξορύξεις εδώ, γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει τεχνογνωσία για γεωτρήσεις στα 3 χιλιόμετρα βάθος όπως στην περίπτωση της Κρήτης.

Η παγκόσμια μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει οδηγήσει την αδηφάγο βιομηχανία υδρογονανθράκων σε όλο και μεγαλύτερα θαλάσσια βάθη, τα οποία μειώνουν κατακόρυφα τις δυνατότητες έγκαιρης παρέμβασης για αποφυγή πετρελαιοκηλίδων σε περίπτωση ατυχήματος, αυξάνοντας έτσι κατακόρυφα τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του. Το 2010 χρειάστηκαν 5 μήνες για να σφραγιστεί το πηγάδι «Deepwater Horizon» της ΒΡ στα 1.600 μέτρα βάθος, αφού πρώτα είχαν διαρρεύσει εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικού...

Αν είμαστε τυχεροί και δεν συμβεί και εδώ ατύχημα στις πλωτές εγκαταστάσεις εξόρυξης, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλα θα «πάνε καλά». Η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων συνεπάγεται συνεχή κίνηση πετρελαιοφόρων στην περιοχή, καθώς και μεγάλες χερσαίες εγκαταστάσεις μεταφοράς, επεξεργασίας και αποθήκευσης στη νότια Κρήτη, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες δημιουργίας πετρελαιοκηλίδας από σύγκρουση δεξαμενόπλοιων, βιομηχανικών ατυχημάτων σε εργοστάσια, αγωγούς μεταφοράς κλπ. Δεδομένες επίσης θα πρέπει να θεωρούνται οι σταθερές μικρο-διαρροές σε διάφορα σημεία της διαδικασίας εκμετάλλευσης, από την άντληση μέχρι την παραγωγή του τελικού προϊόντος.

Ακόμα και αν «όλα πάνε καλά», χωρίς ολέθρια ατυχήματα δηλαδή που θα καταδικάσουν όχι μόνο την Κρήτη, αλλά όλη την ανατολική Μεσόγειο, θα μιλάμε πλέον για ένα εντελώς διαφορετικό νησί, ένα φυσικό τοπίο άλλο από αυτό που απολαμβάνουν σήμερα κάτοικοι και οι επισκέπτες... Οι εγκαταστάσεις του Βαρδινογιάννη στους Καλούς Λιμένες είναι μια μικρογραφία των τεράστιων έργων που θα πρέπει να γίνουν στη νότια ακτογραμμή της Κρήτης για να μεταφερθεί, να επεξεργαστεί, να αποθηκευτεί και να μεταφορτωθεί ο «μαύρος χρυσός». Ας σκεφτούμε επίσης την εικόνα του τόπου μετά από κάποιες δεκαετίες που τα κοιτάσματα θα έχουν εξαντληθεί και τα κουφάρια της πετρελαϊκής βιομηχανίας θα σαπίζουν στον κάποτε υπέροχο νότο του νησιού μας.

Η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων δεν θα δώσει «προστιθέμενη αξία» στην οικονομία και την κοινωνία του νησιού, αλλά θα τις αλλάξει ριζικά με την κατάρρευση των δραστηριοτήτων που ασκούνται εδώ και δεκαετίες (με προβληματικό είναι η αλήθεια τρόπο), όπως ο τουρισμός και η αλιεία και ο πρωτογενής τομέας, ενώ θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων γύρω από τις νέες βιομηχανικές ζώνες του νότου. Οι τοπικές μας κοινωνίες δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα, όπως ακριβώς οι αντίστοιχες σε όλο τον υπόλοιπο «τρίτο κόσμο» όπου οι πολυεθνικοί πετρελαϊκοί κολοσσοί ξεγελούσαν τους ιθαγενείς με καθρεφτάκια και χάντρες.

Από πλευράς κυβερνήσεων, πετρελαϊκών εταιριών και ΜΜΕ υπάρχει συστηματική αποσιώπηση των επιπτώσεων των εξορύξεων υδρογονανθράκων στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, ενώ υπερτονίζονται τα τεράστια κέρδη για το ελληνικό δημόσιο. Σύμφωνα με τους πολιτικούς όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, τα πρωτοκλασάτα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους εκπρόσωπους των πετρελαϊκών εταιρειών, θα προκύψουν μεγάλα κέρδη για τον τόπο από τις εξορύξεις. Εμείς γνωρίζοντας την ευαισθησία και τη φιλευσπλαχνία τους, φανταζόμαστε ότι αν επιτρέψουμε να υλοποιηθούν τα σχέδια τους, το όποιο χαρτζιλίκι μείνει από τα υπερκέρδη των κολοσσών, θα μοιραστεί μεταξύ όσων έστρωσαν το έδαφος στην EXXON MOBIL και την TOTAL και εμείς θα αναπολούμε τις φυσικές ομορφιές του νησιού μας από φωτογραφίες και ντοκιμαντέρ του παρελθόντος...

Το κερασάκι στην τούρτα: οι εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου εμπλέκουν τη χώρα μας σε επικίνδυνα γεωπολιτικά παιχνίδια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και σε πόλεμο. Από την ένταση των τελευταίων μηνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και τη γενικότερη στην ανατολική Μεσόγειο, οι μόνες που θα βγουν κερδισμένες θα είναι οι πολυεθνικές του πετρελαίου και οι πολεμικές βιομηχανίες που θα πουλήσουν τα εξοπλιστικά τους προγράμματα ένθεν και ένθεν. Όλα τ' άλλα είναι παραμύθια για να συντηρείται το μίσος ανάμεσα σε δύο λαούς που το μόνο που τους χωρίζει είναι μια θάλασσα και ο αδιέξοδος εθνικισμός και των δύο πλευρών. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους ο αγώνας ενάντια στις εξορύξεις πρέπει να ενώσει τους ανθρώπους και στις δύο πλευρές του Αιγαίου, με κοινή απαίτηση ό,τι κοιτάσματα κι αν υπάρχουν, να μείνουν εκεί που πραγματικά ανήκουν: στο βυθό της θάλασσας! 

ΟΥΤΕ ΕΡΕΥΝΕΣ – ΟΥΤΕ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ

Δεν πολεμάμε για τα συμφέροντα των πετρελαϊκών εταιρειών! 

ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ 

ΠΟΛΕΜΟ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η αφίσα της Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων

Save Greek Seas, petition (EL-EN-FR-DE-IT-ES)